Projekt w ramach Priorytetu nr FEPK.07 "Kapitał ludzki gotowy do zmian" programu regionalnego Fundusze europejskie dla Podkarpacia 2021-2027" "Podniesienie jakości kształcenia zawodowego - kluczem do sukcesu na rynku pracy " nr FEPK.07.13-IP.01-0050/23

O projekcie

Projekt: Podniesienie jakości kształcenia zawodowego – kluczem do sukcesu na rynku pracy nr projektu nr FEPK.07.13-IP.01-0050/23 realizowanego przez Gmina Miasto Rzeszów/Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy, ul. Spytka Ligęzy 12, 35-055 Rzeszów w partnerstwie z Stowarzyszeniem Wspólny Cel, Chmielnik 331d, 36-016 Chmielnik w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027priorytet 7 FEPK.07 „Kapitał ludzki gotowy
do zmian” Działanie 07.13 „Szkolnictwo zawodowe”. 

Okres realizacji projektu: od 01.09.2024 r. do 31.08.2026 r.
Wartość projektu: 5 328 649,25 zł
Dofinansowanie projektu: 4 795 784,25 zł
Zasięg projektu: województwo podkarpackie

#FunduszeUE  #FunduszeEuropejskie

www.mapadotacji.gov.pl

Celem głównym projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego Zespołu Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie  poprzez realizację dostosowanych do wymagań rynku pracy szkoleń i kursów dla 220 uczniów i 60 nauczycieli oraz staży uczniowskich dla 140 uczniów w okresie
do 31.VIII.2026 r.

Grupę docelową projektu stanowią uczniowie oraz nauczyciele Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligezy w Rzeszowie tj. szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe. Wsparcie w projekcie jest kierowane wyłącznie do osób uczących się (uczniowie) lub pracujących (nauczyciele) na terenie WP W szczególności udział w projekcie weźmie:

       a) 220 uczniów technikum i branżowej szkoły I stopnia niebędących młodocianymi pracownikami, w tym ok. 160 K , 60 M  oraz ok. 5 uczniów z niepełnosprawności

     b) 60 nauczycieli pracujących w ZSG, w tym ok. 45K, 15M. Nauczyciele objęci projektem stanowią prawie 50% ogółu nauczycieli pracujących w ZSG (60 os. z 125             zatrudnionych, w tym 100K 25M). Wśród zatrudnionych nauczycieli jest 1K z niepełnosprawnościami.

Zakres i realizacja wsparć:

  1. W ramach Projektu (zadanie 1) zostaną również doposażone/wyposażone pracownie/warsztaty w szereg urządzeń, mebli i wyposażenia odpowiadających potrzebom ZSG oraz zgodnych z podstawą programową kształcenia w zawodach: kucharz, cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, technik hotelarz, pracownik obsługi hotelowej, technik przemysłu mody.
  2. W Projekcie w ramach zadania 2. Podnoszenie kwalifikacji i kompetencji nauczycieli  realizowane będą następujące formy wsparcia:

       a) Kurs barmański podstawowy: 60h/gr. 2 gr. x śr. 12 os.

       b) Kurs barmański zaawansowany: 60h/gr. 2 gr. x śr. 12 os.

       c) Kurs sommelierski: 60h/gr. 4 gr. x śr. 10 os.

       d) Kurs baristyczny – podstawy parzenia kawy i Cafe Art.: 40h/gr, 4 gr. x 12 os.
           Kurs cukierniczy – cukiernictwo restauracyjne z elementami produkcji pralin czekoladowych i deserów talerzowych: 50h/gr, 4 gr. x śr. 12 os.

       e) Kurs gastronomiczny zaawansowany – przygotowanie potraw kuchni świata i potraw dietetycznych: 50h/gr, 4 gr. x śr. 12 os.

      Oraz kurs kompetencyjny:

           a) Szkolenie mowa ciała, etykieta i savoir vivre: 50h/gr, 4 gr. x śr. 12 os.

  3. W Projekcie w ramach zadania 3. Dostosowanie kompetencji uczniów do wymogów rynku pracy:

       a) Kurs barmański podstawowy: 70h, 6 gr. x śr. 12 os. łącznie 420h;

       b) Kurs sommelierski: 60h, 4 gr. x śr. 12 os. łącznie 240h;

       c) Kurs baristyczny – podstawy parzenia kawy i Cafe Art.: 40h, 6 gr. x śr. 15 os. łącznie 240h;

       d) Kurs cukierniczy – cukiernictwo restauracyjne z elementami produkcji pralin czekoladowych i deserów talerzowych: 50h, 8 gr. x śr. 12 os. łączmnie 400h;

       e) Kurs gastronomiczny zaawansowany – przygotowanie potraw kuchni świata i potraw dietetycznych: 60h, 4 gr. x śr. 12 os. łącznie 240h;

       f)  Kurs animator czasu wolnego: 50h, 8 gr. x śr. 15 os. łącznie 400h;

      g)  Szkolenie mowa ciała, etykieta i savoir vivre: 60h, 6 gr. x śr. 12 os. łącznie 360h;

   4. W ramach zadania 4 realizowane będą staże uczniowskie dla 140 uczniów w ramach kierunków:

  • Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Technik hotelarstwa
  • Technik obsługi turystycznej
  • Technik przemysłu mody
  • Kucharz
  • Cukiernik